7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 6. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

Bu haftada artık embriyo şekillenmeye başladı. Daha önceki olan 3 germinal tabakadan organ taslakları vücut şekilleri belirginleşmeye başladı. Embriyo bu haftanın sonunda yaklaşık 3-5 mm boyutlarına ulaşacaktır. İlk oluşmaya başlayan dolaşım sistemi vücuduna kan pompalamaya başlar. Tüplerden oluşumu başlayan kalp dokusunun kasılma yeteneği başlayarak bu haftalarda Doppler ultrasonografi ile ilk kalp atımları duyulmaya başlar. Kalp bu dönemde yaklaşık 2 mm boyutlarında olup tüm embriyonun tüm vücudunun büyük bir kısmını kapsar.

Embriyoda artış baş, yüz gelişimi ve omurilik oluşumu başlamıştır. El ve kol tomurcukları bu hafta sonuna doğru kabartı olarak belirginleşecektir. Embriyoya ait bağırsak gelişimi karın dışında olup daha sonra fizyolojik yerine taşınacaktır. Bu dönemde artık annenin gebelik hormonlarının yükselmesine bağlı bir takım fizyolojik değişiklikler başlar.

Duygusal açıdan hassasiyet bazen sinirlilik ve çoğu zaman ağlamaklı durum. Bu dönemde annenin yaşadığı psikolojik stresler bu durumun daha da atmasına neden olacağı için gebelerin stresten uzak durması gerekir.

  • Rahmin büyümesine bağlı olarak kasıklarda ağrı adet olacaklarmış gibi gerginlikler olabilir. Büyümekte olan rahmin idrar torbasına basısına bağlı sık idrara çıkma ve de artış metabolizma nedeniyle bu durum sık karşılaşılır.
  • Sabah bulantılar, açlık, stres ve yorgunluk hissi bazı gebelerde bu dönemde baş ağrılarına neden olabilir.
  • Bağırsak alışkanlıkları değişir. Karında şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık ortaya çıkar. Bu dönemi rahatlatmak için az az ve sık sık yemek yeme alışkanlıkları olmalıdır.
  • Mide de hassasiyet, yanma, ağrı ve bazen de reflü denen yediklerinin ağza gelmesi gibi durumlarda yemek öğünlerinin miktarının azaltılması, yemekler sırasında sıvı tüketiminin azaltılması, yemeklerden 2 saat sonrasına kadar yatar pozisyona geçmemek ve akşam 20.00 dan sonra geç saatlere yemek öğünleri bırakmamak gerekir.
  • Yemeklerde fazla acı, baharatlı, asitli ve gazlı yiyecek ve içecekleri tercih etmemek gerekir.
  • Beslenme alışkanlıklarımızda protein ve vitamin ağırlıklı beslenmek gerekir.
  • Çiğ et, pişmemiş salam, sosis, sucuk ve pastırmadan uzak durmalı, iyi pişmemiş tavuk ve balıktan uzak durmalıyız.
  • Değişen gebelik hormonlarının etkisi ile göğüslerde hassasiyet ve ağrı ortaya çıkar.
  • Göğüslerde koyulaşmalar başlar.
  • Değişen metabolik ve hormonal durumdan dolayı anne adayı 12 gebelik haftasına kadar kendini yorgun ve halsiz hissedebilir.
  • Tat ve koku değişimi olduğundan dolayı ağızdan metalik tat veya iştahsızlık bu dönemde sık rastlanan bulgulardır.
  • Anne adayı bu dönemde artık başlamış olduğu 40 haftalık yolculuğu için kendine artık doktor seçmesi gerekmektedir. Her türlü sorularına doyurucu yanıt veren her zaman ulaşabileceği ve her sorunu rahatlıkla paylaşabileceği doktorunu seçmiş olması gerekir.
BÖLÜMLER