7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Sezaryen Nedir

Bebek, plasenta ve eklerin karın ve rahme kesi yapılarak doğurtulmasıdır.

Sezaryen bir doğum şekli midir?

Vajinal doğum, anne ve bebeği bazı risklere maruz bırakıyor ise anestezi altında yapılan bir cerrahi müdahaledir.

Sezaryen hangi durumlarda tercih edilir?

Sezaryen sebepleri

1. Anneye

2. Bebeğe

3. Plasenta ve eklerine

bağlı olur. Bazen de bu faktörlerden bir kaçı bir arada olur.

Bunlar;

1) Plasenta preavia: Plasentanın rahim ağzına yerleşimi. Ölümcül aşırı vajinal kanamalara neden olabilir.

2) Dekolman plasenta: Plasentanın doğum eylemi öncesi rahim duvarından ayrılması, plasenta arkasına kanama olması

3) Bebeğin rahim içindeki malpozisyonu ve malprezentasyonu: Bebeğin anne karnında yan duruşu, oblig duruşu. Alın gelişi, omuz gelişi ile gebeliklerde makat veya ayak gelişi gibi durumlarda vajinal doğum risklidir.

4) Setalopelvik uygunsuzluk: Fetal başın anne pelvik yapısı ile uygun olmaması. Fetal baş büyük olabileceği gibi annenin pelvik kemik yapısı doğuma uygun olup olmayacağı pelvik muayene ile karar verilir. Kesin tanı konamadığı durumlarda doğum eylemi başlaması gerekir. İlk doğumlarda fetal baş pelvis kemiğe yerleşmeden eylem başlamış ise pelvik girim uygunsuzluğu akla gelmelidir. Doğumun 2. evresinde aktif doğum ağrılarına rağmen 2. saat boyunca pelvik muayene değişmiyor ve fetal baş aşağı yerleşemiyorsa uygunsuzluk akla gelir.

5) Rahim yorgunluğu: Aktif doğum ağrılarına rağmen rahim ağzı saatte 1 cm'den az açılıyorsa ve destek serumuna rağmen ilerlemiyorsa sezeryana dönme oranı yükselir. Rahim ağzı açıklığı 2-3 saatte hala değişmiyorsa tekrar doğum için değerlendirme yapılması gerekir.

6) Aeeklampsi - eklampsi: Annede tansiyon yüksekliği medikal tedavi ile kontrol altına alınır. Esas tedavi doğumdur. Eğer doğum kürüne rağmen vajinal doğum olmaz ise sezeryan düşünülür.

7) Diabet, Eritroblastozis (Rh uygunsuzluğu): Fetal kalp atımlarının monitorizasyonu yapılır. Özellikle postterm denilen günü geçmiş gebelerde sezeryana dönme oranı yüksektir.

8) Fetal stress: Doğum eylemi öncesi veya doğum sırasında bebeğin sıkıntıda olduğunu gösteren ve güven vermeyen fetal monitorizasyon nedeniyle sezaryen oranını artırır.

9) Doğum eylemi sırasında fetal kordonun vajenden dışarı prolapsusu acil sezaryen sebebidir.

10) Annede serviks (rahim ağzı) kanseri varlığı: 28. haftadan sonra serviks kanseri tanısı olan gebelere sezeryan planlanır.

11) Daha önce rahimde olan kesiler: Eski sezeryanlı hastalar, daha önce myom ameliyatı olan hastalarda rahim duvarında zayıflık olup doğum eylemi sırasında yırtılma oranı yükselir.

12) Rahim ağzını kapan tümör varlığı, vajinal düzeltme ameliyatları, aktif genital herpes, annede ağır kardiak hastalıklar da sezaryan sebebidir.

Tüp bebek, aşılama gebeliği, tedavi gebelikleri sezaryan sebebi değildir.

Sezaryen hangi durumlarda yapılmaz?

1. Enditasyonu yok ise gereksiz sezaryan yapılmamalıdır.

2. Annein karın duvarında enfeksiyon durumu

3. Anormal fetüs

4. Ölü fetüs

BÖLÜMLER