7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 21. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

  • Bebek dış ortamdan gelen sesleri artık rahat olarak duyar. Bu nedenle huzurlu sakin ve mutluluk verici müzikler dönem dönem bebeğe dinletilmelidir. Anne ve baba olarak kısa dönemlerde bebekle konuşmalı ve iletişim içine girilmelidir. Rahat ve huzurlu ortamlarda gebeliğini tamamlayan annelerin bebekleri daha uyumlu ve sakindirler.
  • Bebeğin büyümesi ve gelişmesini açısında amnios mayinin büyük önemi vardır. Aynı zamanda amnios mayi tampon görevi de yapar. Bebek anne karnında sıvı ortamında her türlü hareketi rahatlıkla yapmaktadır.
  • Plasenta da büyüklük açısından bu dönemde fetüse yakındır.
  • Extremite dediğimiz kol ve bacaklar uzamaya devam etmektedir. Bu dönemde tam boy ölçüsü olarak artık ultrasonografi ekranına sığmamaktadırlar.
  • Bebeklerin bu dönemde baş-femur denilen bacak kemiği ve göbek ölçüsü alınarak ortalama kilo hesabı yapılabilir. Bu dönemde 320–400 gr ağırlığında boy ölçüsü olarak 24-27 cm civarındadır.
  • Aminotik sıvının bebek üzerindeki gelişim ve büyümede önemli fonksiyonları mevcuttur. Bebek aminotik sıvı ortamında rahat olarak hareketlerini yapar. Yutma fonksiyonu ve boşaltım fonksiyonlarının alıştırmalarını bu sıvı sayesinde yapar. Bu nedenle annelerin günlük sıvı alımları çok önemlidir. Günlük yaklaşık 1,5–2 lt sıvı önerilmektedir. Vücut ağırlığının %55 ve aminioz mayinin %90ının oluşumunda su varken gebenin sıvı alımına dikkat etmesi gerekmektedir.
  • Rahmin büyümüş olması artık annenin rahat hareketlerini kısıtlar. Özellikle yatış pozisyonları bu haftalarda önem kazanır. Sırt üstü ve yüz üstü pozisyonlar önerilmez. Özellikle sol yan pozisyonda bebeğe giden kan akımının artması nedeniyle önerilir. Gerekirse anne adaylarının yatarken yastık desteği alması önerilir.
  • Anne adaylarında özellikle bu haftalarda değişen hormonların etkisiyle diş etlerinde şişme ve kanama sık sık olur. Vitamin desteği alan ve göz diş bakımına dikkat eden gebelerde devam eden diş eti kanamaları için bir diş hekimine gitmeleri önerilmektedir.
BÖLÜMLER