7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 20. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

  • 40 haftalık olan gebeliğin sürecinin yarısı tamamlanmıştır. Aynı şekilde anne karnında gelişmekte olan bebeğin de gelişimi yarı yolu geçmiştir. Bu haftalarda baş-popo uzunluğu hala ultrasonografide ölçülebilmekte ve yaklaşık 15-17 cm arasında olup kilosu 280-310 gr arasında değişmektedir.
  • Vücudunda lanugo tüylerinin olmasına rağmen saç ve kaş oluşumu başlamıştır.
  • Kalbi gelişimini tamamlamaya yaklaşmıştır. 120-160 / dk hızla atmaktadır. Bu dönemde el doppleri ile kalp atımları dışardan duyulabilir.
  • Anne karnındaki bebeğin aktif hareketlerini anne rahatlıkla hisseder. Bu dönemde uyku ve uyanıklık dönemleri mevcuttur. Bebek sürekli hareket etmez, kendine uygun pozisyonlarda uyur.
  • Kız bebeklerde rahim dokusu oluşur vajina ve labiumlar oluşumuna devam eder.
  • Annelerde rahim dokusu artık göbek hizasına kadar yükselmiştir. Vücudumuz gebeliğe bağlı görünüme geçmiş. Belin merkezi değişmiştir. Loroloz denilen bel kemiğinin eğimi öne doğru büyüyen rahim nedeniyle öne çekilerek bel ağrılarını tetikleyici özelliğe sahiptir. Bu durumlar göz önünde bulundurulan yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmak, eğilip kalkarken dizleri kırarak dikkatli hareket etmektedir.
  • Bu dönemde ciltte pigmentasyona koyulaşmaya neden olan melaniz stimule edici (uyarıcı) hormonun yükselmesi nedeniyle ciltte koyulaşma başlar. Özellikle göbekten aşağı doğru koyu kahverengi linca nigia denilen çizgilenme ortaya çıkar. Doğumdan sonra rengi açılarak kaybolacaktır. Gebenin ten rengine göre bazen bu koyulaşma daha fazla olabilir.
BÖLÜMLER