7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Gebeliğin 30. Haftası 4D Ultrason

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 30. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

  • Bebeğin duyuları gelişimine devam ederken henüz tam olgunlaşmamıştır.
  • Beyin dokusu, gelişimine bu dönemde devam ederken beyin kıvrımları bu haftalarda iyice artar.
  • Ayak tırnakları oluşurken, bu dönemde genetik özelliklere göre saçları da şekillenmektedir.
  • Gözün içindeki renkli kısım olan iris, bu dönemde ışık reflesi adı verilen, ışıkta küçülüp karanlıkta büyüme özelliğine sahiptir.
  • Erkek bebeklerde testisler skrotuma inmektedir.
  • Bebeğin aktif el, kol, ayak hareketleri rahatlıkla izlenmektedir.
  • Bebek artık 40 cmi geçmeye başladı ve kilosu 1300–1450 gram civarındadır.
  • Annelerde büyümüş rahim ve ağırlaşmaya başlayan bebeğimizin ortaya çıkardığı bir takım sorunlar olabilir. Bel, sırt, kalça eklemlerinde ağrı, oturma ve kalkmada zorluk, yatış pozisyonunda sıkıntı ve uykuya geçmede zorlanmalar olabilir. Bu dönemde yapılan kısa mesafeli yürüyüşler, uzman eşliğinde yapılan gebelik egzersizleri bu şikâyetleri biraz rahatlatacaktır. Hem bedensel hem de zihinsel rahatlamaya ihtiyaç vardır. Bol sıvı gıdaların tüketilmemesi ve düzenli kilo alımı gebeyi psikolojik olarak da rahatlatır. Geceleri özellikle sol yan pozisyonunda yatmak, anne ve bebek için daha sağlıklıdır. Geceleri yatakta çok dönen gebelere destekleyici yastık önerilebilir. Hızlı kilo alımı ve tuzlu gıdaların tüketilmesini azaltarak vücutta ortaya çıkacak ödem ve şişmelerde azaltılır. Dinlenme pozisyonunda ayaklar uzatılmalıdır. Bu haftalarda günde 4–5 kez olan, doğuma hazırlık ağrıları da denilen rahim kasılmaları olacaktır. Bu kasılmalar bu dönemde gebede ağrı olarak hissedilmez. Gün içinde çok tekrarlayan kasılma ve ağrı olarak hissedilir olması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Erken doğumun sinyalleri olabilir.
BÖLÜMLER