7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Hamilelikte Yaşanan Fiziksel Değişimler

Bebeğin anne karnında gelişmesi ve büyümesi için anne adayının bir takım fiziksel değişimler geçirmesi çok doğal ve gerekli bir şey. Doğa, bebeğin ve annenin sağlığının korunması aynı zamanda bebeğin doğuma hazırlanması için kadın vücudunda bazı değişimleri gerekli görüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamilelikte yaşanan değişimler ile ilgili bilgiler veriyor.

Hamilelik, kadın hayatının fizyolojik süreçlerinden biridir. Değişen hormonal yapı nedeniyle anne adayında hem bedensel hem de ruhsal bir takım değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerin büyük bir kısmı geri dönüşümlüdür. Yaşam şartları, beslenme alışkanlıkları ve hamilenin bulunduğu ortam bu değişikliklerin farklı oranlarda ortaya çıkmasına neden olur.

Anne adayında değişiklikler hamilelik süresince her ay farklı bulgular olarak ortaya çıkar. İlk aylarda adet rotarı ve ardından başlayan bel, kasık ağrıları olur. İlk dönemlerde halsizlik, uykuya eğilim, göğüslerde hassasiyet, adet olacakmış gibi kasıklarda dolgunluk, kimi hamilelerde ise bulantı, kusma şikâyetleri mevcuttur.

Daha sonra ki aylarda göğüslerde hassasiyet ve özellikle meme uçlarında renk koyulaşması başlar. Hamileliğin 4.ayından itibaren rahmin büyümesine bağlı olarak toplardamarlara basınç olması nedeniyle bacaklarda varisler ve kimi hamilelerde makatta hemoroid dediğimiz basur pakeleri (varis kümeleri) oluşmaya başlar. Özellikle hamileliğin 20. haftasından sonra annenin kilo alma eğilimi başlar. Bu konuda çok dikkatli olmalı ve anne adayı beslenme konusunda uzmanlar tarafından eğitilmelidir. Kilo almanın getirdiği eklem ağrıları bel, sırt ağrıları bu dönemde karşımıza çıkar. Rahmin büyümesine bağlı idrar torbasına basınç nedeniyle sık idrara çıkma ve mideye basınç nedeniylede mide kapasitesinin küçülmesine bağlı mide ağrı ve krampları ortaya çıkar.

Hamilelikte karın büyümesine bağlı olarak, karın cildinde gerilmeler ve kaşıntılar ortaya çıkar. Kaşıntı haricinde özellikle ciltte çatlamalar oluşabilir. Karın cildinde olan bu çatlaklar hamilenin ailesel özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve hızlı kilo alma alımı ile orantılıdır. Hamilelik sonrası bu çatlakların rengi açılarak sedef rengine dönüşür ve kalıcı olurlar. Bu nedenle belirli haftadan sonra anne adaylarına çatlak kremleri ve bitkisel ilaçlar önerilmektedir.

Hamilelikte artan demir ihtiyacına bağlı olarak bazı bulgularda oluşabilir. Özellikle demir eksikliği olan anne adaylarında; tırnaklarda kırılma, saçlarda dökülme ve halsizlik bulguları eşlik eder. Demir ve vitamin takviyesi gerekir. Hamilelikte değişen ve artan pigmentasyona neden olan hormonların etkisi ile ciltte göğüs uçlarında eski operasyon izlerinde göbek çizgisinde koyulaşmalar meydana gelir. Bunların hepsi geçici değişiklikler olup, doğum sonrası eski haline geri dönerler.

Kaynak: http://www.annebebek.com.tr/bebek/detay/id/156

BÖLÜMLER