7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Gebeliğin 35. Haftası 4D Ultrason

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 35. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

  • Bebeğin ortalama kilosu 2500 gramdır.
  • Bu dönemde artık vücut gelişimi daha yavaş olarak gelişimine devam eder. Artan özellikli yapı cilt altı yağ dokusudur. Son haftalarda sağlıklı gelişen bebekler haftalık 150-350 gram arası kilo almaktadırlar.
  • Bebeğin elinin tutma kabiliyeti oluşur. Artık dış ortamdaki tüm sesleri duyar.
  • Anne karnında uyku ve uyanıklık periyotları olup dışarıdan dirsek topuk ve vücut hareketleri izlenebilir.
  • Artık bebek 37 haftaya yaklaştığında matur olarak adlandırılır. 37. Gebelik haftasından önce doğan bebekler prematür olarak ifade edilir. Erken doğan bebeklerin yeni doğan ünitelerinde takip ve çoğu zaman oksijen desteğine ihtiyaçları olur. Bu haftalardan itibaren bu bebeklerde solunum problemleri ile karşılaşma oranı minimuma düşer.
  • Rahim ağzı son haftalara yaklaştığında olgunlaşmaya başlar. Gebelerde bu haftalarda vajinal akıntı da artış izlenir. Özellikle şeffaf mukuslu , kimi zaman sümüksü akıntılar oluşur. Vajinal akıntı kanlı, kokulu (özellikle kötü kokusu var ise) , vajinal yanma, renginde koyulaşma, yeşil veya sarı renkli, kasık ağrılarına neden oluyor ise bir enfeksiyon bulgusu olabilir. Bu şikayetleri olan gebenin vajinal muayenesi gerekirse vajinal kültür alınması gerekir. Tedavisinin düzenlenmesi gerekir. Gebe şüpheli sıvı gelişi olduğunu ifade edebilir. Böyle durumlarda vajinal muayene yapılmalı, amnion mayi gelip gelmediği izlenmelidir. Nitrozinli ped ile kontrol edilmeli, ultrasonografide amnion mayide azalma olup olmadığının değerlendirmesi gerekir. Son haftalarda bazen idrar kaçırma da olabilir. Bu da sıklıkla amnion mayi ile karışabilir.
BÖLÜMLER