7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Gebeliğin 36. Haftası 4D Ultrason

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 36. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

  • Bebeklerin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk dışkısı oluşmuştur. Anne karınında bebek sıkıntıya girmediği sürece ilk dışkısını yapmaz. Doğumdan sonra ilk 24 saat içinde ilk dışkıyı yapar. Bebeklerde mekonyum koyu yeşil renkli olup, bazen doğum eylemi sırasında da amnion mayi içinde tespit edilebilir.
  • Boyu 50 cm yaklaşan bebeğin kilosu 2500-2700 gram arası olur.
  • Bebeğin başı pelvise doğum kanalına doğru yerleşmeye başlar. Anne bu dönemde midesinin rahatladığını ifade eder. Gebenin nefes alıp vermesi rahatlamıştır. Yalnız bebeğin başının basısına bağlı olarak kasıklardaki ağrı daha artabilir. Üstelik mesanenin kapasitesinin azalması ve bası nedeniyle sık sık idrara çıkma ve bazen de idrar kaçırmalar olabilir.
  • Dönem dönem karın ve kasık bölgelerinde ani ağrılar oluşabilir. Gebelerin oturma kalkmaları daha zorlaşır. Bazen vajene doğru güçlü baskılar hissedilir. Bunlar bazen doğum ağrısı mı? sorularını ortaya çıkarır.

Gebelerin bu dönemde artan doğum kaygılarını rahatlatmak gerekir. Bu dönemden sonra her ağrı her kasılma gerçek doğum ağrısı mı bunları açıklamakta fayda vardır. Doğum öncesi başlayan doğuma hazırlık ağrısı adı verilen yalancı doğum ağrıları mevcuttur.

1) Yalancı doğum ağrıları dönem dönem gelir ve kısa sürelidir. Daha çok karın alt bölgesinde hissedilir. İstirahatla geçer. Çoğu ağrı olarak hissedilmez, kasılma gerilme şeklinde olur.

2) Gerçek doğum ağrıları devamlılığı olan bir süreçtir. Ağrılar başladıktan sonra düzenli gelmeye başlar. Süreleri kısalır ve ağrılar hissedilir olmaya başlar. Daha çok belden ve kasıktan başlarlar. Giderek şiddetleri artarken gebeler artık kasılmaları ağrı olarak hissetmeye başlar. Gerçek doğum ağrıları rahim ağzını da etkilemeye başlar. Vajinal sümüksü akıntı bazen pembe veya kanlı akıntıya neden olurlar. İstirahat ve yatmakla ağrılar geçmez ve azalmaz. Doğum sonuna kadar artarak devam eder.

BÖLÜMLER