7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 16. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

  • Son iki haftada fetus iki kat büyümüştür. Hızlı büyüme aynı şekilde devam etmektedir. Bu kez fetusun bedeninde hızlı gelişme mevcuttur.
  • Gözler normal yüzündeki alana doğru gelmişken, kapalı göz kapaklarının altında göz hareketleri artık izlenebilir.
  • Ayak parmaklarında artık tırnaklar uzamaya başlamıştır.
  • Ultrasonografide artık bebeğin cinsiyeti pozisyon uygun ise gözlenebilir.
  • Bu dönemde fetus 11–12 cm boyutlarında ve ortalama 100–110 gr ağırlığındadır.
  • Bu dönemdeki artmış östrojen hormonu, annedeki artış kan volmu ve de burundaki mukozanın sızmış olması nedeniyle burun kanamaları gözükebilir. Burun ve kulaklarda dolgunluk hissi olabilir. Özellikle kış dönemine gelmiş gebelerde odakların nem oranına dikkat edilmelidir. Radyatörlerin üzerine su kapları veya ıslak havlu konulmalıdır. Burun kanamaları rahatsızlık verici düzeyde ise mutlaka kulak burun boğaz hekimi tarafından değerlendirilmelidir.
  • Rahim dokusunun büyümesi ile birlikte rahmi yerinde tutan bağlarda gerginlik ve ağrıya neden olabilir. Bu nedenle sıvı tüketimine dikkat edilmeli, uzun süre ayakta kalıcı işlerden uzak durulmalıdır. Masa başı işlerde çalışan gebeler, saat başı 10 dk yürümeli ve uzun süre sabit pozisyonda kalmamalıdır. Oturulan koltuklarda dik olmalı ve destekleyici sırt yastıkları kullanılmalıdır.
  • Bu dönemde annenin multivitamin desteklerine ihtiyacı olabilir. İlk üç ayda yapılan rutin kan testlerinde herhangi bir eksiklik varsa hem medikal tedavi hem de beslenme önerileriyle ihtiyaç giderilebilir.
  • Bu dönemde öne doğru büyümüş rahim dokusu mesaneye baskı yaparak üstelik kapasitesini düşürerek sık sık idrara çıkmaya neden olabilir. Yine de bol sıvı alınmalıdır. İdrar hissi olduğunda ertelenmemelidir. Mümkünse ortak tuvalet kullanılmamalıdır. Genital bölge temizliği mutlaka önden arkaya yapılmalıdır.
  • Gebelikte artmış kan volümüne bağlı rahme ve böbreklere giden kan akımı artarken gebenin karaciğer ve kalpteki kan aynı kalır.
  • Bu dönemlerde gebelerde cildin hızla gerilmesi, kilo alımı, değişen hormonlar nedeniyle vücutta çatlaklar oluşmaya başlar. Gebelikte oluşan çatlaklara striac gravidorium adı verilir. Özellikle kalça, basen, baldır, göbek ve memelerde oluşur. Anne adayına 12 haftadan sonra çatlak kremleri, nemlendiriciler önerilebilir. Çatlakların oluşumunu azaltmak açısından hızlı kilo alımından uzak durulması ve bol sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Bazen vücuttaki çatlakların genetik ve ailesel yönü de olabileceği söylenmektedir. Çatlaklar doğum sonrası renkleri sedefi beyaz olup ömür boyu kalıcıdır.
BÖLÜMLER