7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Gebeliğin 32. Haftası 4D Ultrason

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 32. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

  • Amniotik sıvı maksimuma ulaşmasına rağmen bebeğin büyümüş olması hareket alanının küçülmesine neden olur. Bebeğin hareketleri eskisine göre daha az fakat daha güçlüdür.
  • Cilt altı yağ dokusunun artmaya devam ettiği bu haftalarda cilt daha düzgün olmaya başlar.
  • Göz kapakları açılıp kapanan bebeğin uyku dönemlerinde gözleri kapalı, uyanık için açık izlenmeye başlanır.
  • El tırnakları tırnak yatağını doldurdu.
  • Bebeğin enfeksiyonlara karşı az da olsa bağışıklık sistemi oluşmaya başladı.
  • Şu an ki kilosu 1500–1700 gram arasında olup ortalama boyu 42-45 cm arasındadır.
  • Gebeliğin bu dönemlerinde uzun yolculuklar önerilmez. Gebenin uzun sarsıcı yolculuğu ve yorgunluğu bazen erken doğum ağrılarının tetikleyicisi olabilir.

Bu dönemde düzenli olarak gebenin tansiyon takiplerini yaptırması gerekir. Düzenli doktor kontrolünde, her takipte tansiyon ve kilo bakılması gerekir. Tansiyon düşmeleri bu dönemde halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluğa neden olabilir. Gebelikte tansiyon yüksekliğinin bebeğin gelişimi üzerine olumsuz etkileri vardır. Özellikle uzun süreli tansiyon yükseklikleri erken doğuma neden olabileceği gibi bebekte gelişme geriliğine neden olur. Gebelik öncesi var olan ve ya gebeliğin 20. Haftasından önce tespit edilen yüksek tansiyon gebenin beslenmesi ve dahiliye doktorunun da kontrolünde önerebileceği ilaç tedavileri ile kontrol altında tutulabilir. Bazı tansiyon ilaçlarının gebelikte kullanılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Eğer gebede tansiyon son aylarda çıkmış, bacaklarda ödem ve idrarda protein kaybı ilave olmuş ise buna gebelik tansiyonu preeklampsi adı verilir. Preeklampsi halk arasında gebelik zehirlenmesi veya albumin olarak da adlandırılır. Tansiyon yüksekliği tespit edilen gebelerde mutlaka idrarda protein bakılması gerekir. Önceden tespit edilip önlem alındığında anne ve bebek açısından riskleri daha azdır.

Türkiye’de çalışan annelerin 32.haftası rapor alma haftası olup, çalışabilir raporu 37.haftaya kadar düzenlenir. İş görmezlik belgesi düzenlenebilir. Doğum sonrası iş görmezlik belgelerinin tekrar kapatılması gerekir. Gebelik takiplerinde bu haftalara doktor kontrolünde dikkat edilmelidir. Artık 32.gebelik haftasından sonra takipler iki haftada bir olmaktadır. Bu dönemde bebeğin kilosu, annenin aldığı kilo ve tansiyon takipleri yapılır. NST adı verilen Nonstres Test artık yapılabilir. NST’de bebeğin kalp atımları grafik halinde çıkarılır. Bebeğin normal kalp atımları 120-160 dk arası olup hareket eden bebeklerde atımlar 15-20 atımlık yükselme gösterir. İkinci olarak ise altta olan rahimde kasılmanın olup olmadığına bakılır. Gebe bu kasılmaları ağrı olarak hissetmeyebilir.

BÖLÜMLER