7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Myom Çeşitleri

MYOMA UTERİ (LEIMYOM-FİBRİNOİD)

Myomlar uterus dedeğimiz rahmin düz kas tabakasından oluşan tümoral dokulardır. Doğurganlık yaşındaki kadınlarda özellikle 30 yaş üzerinde görülme oranı %20-30 dur. Siyah ırkta görülme oranı daha yüksektir. Myomlar kadınlık hormonlarından özellikle özellikle estrojen hormonundan etkienirler. Estrojen hormonunun etkisi ile büyüme gösterirler. Bu nedenle menapoz dönemi ile azalan estrojen hormonu etkisiyle küçülme yapabilirler. Gebelikte ise artmış uterus kanlanması nedeniyle %50 oranında büyüme gösterirler. Bu nedenle gebelikte büyümüş olan myomda kırmızı dejenereasyon olan değişiklik olur. Bu da gebelerde karın ve kasık ağrılarına neden olur. Myomlar uterusta milimetrik olabileceği gibi çok büyük santimetrelerede hatta kilolara da ulaşabilirler. Uterus dokusunda tekli olabileceği gibi multiple sayıda yaygın olabilir.

Myomların rahimde yerleşim yerlerine göre;

1-İntramural (Rahim kas tabakası içerisinde)

2-Subseröz (Rahim dış duvar yerleşimli)

3-Submuköz (Rahim iç duvarına yerleşimli)

Myomlar nasıl semptom verirler?

Myomların çoğu şikâyete neden olmaz. Bazen rutin muayenelerde tespit edilir. Myomların hastalarda şikâyete neden olan bulguları

1-Aşrırı vajinal kanama (Mutlaka tanısal küretaj + patolojik inceleme önerilir.)

2-Adet düzensizliği

3-Ara menstruel kanama

4-Myomların büyüklüğüne bağlı olarak karın kasık ağrıları

5-Myomun yerleşim yerine göre bası semptomları(Mesane ve gastroıntestinal sisteme ait bulgular)

Myom

Myomlar nasıl tedavi edilmelidir?

Myomların tedavisi:

1-Hastanın yaşı

2-Fertilite durumu (Çocuk İstemi)

3-Myomun yerleşim yeri

4-Myomun sayı ve büyüklüğü

5-Hastanın kinik semptomlarına göre değişir.

Asemptomatik yani hiçbir şikâyeti olmayan hasta gruplarında ve menapoza yakın hastalarda herhangi bir tedavi yapılmaksızın takip edilir. Bu ultrasonografi takibi 3-6 ay ara ile veya hastanın şikâyetine göre ayarlanır.

Doğurganlık yaşında medikal tedavi verilir. Hormon tedavisi ile yalancı menapoz oluşturularak myomlarda küçülme sağlanır. Aşırı büyük myomlarda cerrahi öncesi medikal tedavi ile küçülterek cerrahi kanama riski azaltılır. Tedaviye cevap vermeyen, büyüme eğiliminde olan ve hastada şikâyete neden olan hastalara cerrahi önerilir. Myomun büyüklüğüne sayısına ve yerleşim yerlerine göre cerrahi laparoskopik, histeroskopik ve açık cerrahi yöntem ile yapılır.Hastalara myomektomi denilen sadece myomlar alınabileceği gibi bazen rahim dokusunuda alınması gerekebilir. Bu durumlar cerrahi öncesi doktorunuzla detaylı bir şekilde görüşülmesi gerekir.

Myom tekrarlayabilir mi?

Doğurganlık yaşında hormonların etkisi ile oluştuklarından dolayı tekrarlama riski vardır. Düzenli takipte olmakta fayda vardır. Myomlar çok nadiren de malign (kötü huylu ) değişim gösterebilirler. Kısa sürede hızlı büyüyen myomlarda myosarkom gelişme oranı vardır.

Myom 1

Myom 2

BÖLÜMLER