7/24 Randevu ve Bilgi: 0 553 098 33 33
Mehtap Derelioğlu Facebook
Mehtap Derelioğlu Twitter
Mehtap Derelioğlu Instagram

Gebeliğin 31. Haftası 4D Ultrason

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 31. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

  • Amniotik mayinin en fazla olduğu haftalardır. Rengi şeffaf, hafif sarı renklidir. Doğumda 700–1000 ml civarına ulaşır. Bebeğin aktif hareketlerine yardımcıdır.
  • Bebeğin anne karnındaki pozisyonu artık doğuma yakın değişebilir. Makat pozisyonda duran bebeklerin normal doğuma ve baş pozisyona dönmeleri bu haftalarda başlar. Başı yukarda olan bebeğin, annenin akciğerlerine ve midesine baskısı nedeniyle nefes almada güçlük, mide de yanma ve reflü sık gözlenir. Başını pensive doğum pozisyonuna çevirmiş bebeklerde, annede kasık ve karın ağrılarına neden olabilir. Annede sık idrara çıkmaya neden olur. Mesane kapasitesinin azalması nedeniyle bazen öksürük ve hapşırma döneminde idrar kaçırmalara neden olur.
  • Bebeği doğuma kadar besleyen plasentada ultrasonografide net olarak izlenir ve kendine ait endokrin görevleri de mevcuttur.
  • Bebek kilo olarak 1500 grama yaklaşmıştır.
  • Bebek bu dönemde parmaklarını emebilir.
  • Gebelerde doğumdan sonraki emzirmeye hazırlık açısından göğüslerde bir takım değişiklikler olmaya başlar. Göğüslerde süt kanallarında genişleme, ele şişlikler gelmesi, bazen göğüs uçlarından koyu sarı renkli süt gelmesi de olabilir. Göğüsler hacim olarak genişler ve ağırlaşır. İç giyimleri de ona göre ayarlamak gerekir. Doğumdan sonraki süt üretiminin artırılması hem sıvı gıdaların tüketimi hem de en önemlisi bebeğin emme refleksinin uyarmasıdır. Doğumdan sonra sık sık emzirilen bebeklerde uyarı ile süt üretimi de artar. Beslenme, dinleme ve stresinde süt üretimi üzerinde direk etkisi vardır. Aktif süt verimi doğumdan 48–72 saat içinde başlar. Göğüsleri emzirmeye hazırlamak amacıyla doğumdan 2 hafta öncesinden göğüs ucu kremleri verilebilir. Emzirme döneminde süt arttırıcı çaylarda önerilebilir. Göğüs uçlarında renginde koyulaşma ve küçük yağ keseciklerinin gözlemlenmesi de normaldir.
  • Bu haftalarda gebeler mevsimsel gıdaları tercih etmeli ve dinlenmeleri gerekmektedir.
  • Rahim büyümesi ile bağırsaklara olan bası nedeniyle kabızlık bu dönemde sık ortaya çıkar. Günde iki kez 30 dklık yürüyüşler, posalı gıdalar, yeşil sebze yemekleri ve bol sıvı alımı bu dönemde bağırsak alışkanlıklarını da rahatlatır. Sık tekrarlayan kabızlık atakları gebede makatta çatlama, hemoroid, ağrı ve makatta kanamaya neden olabilir. Bu durumlarda şikâyetleri rahatlatmaya yönelik tedaviler düzenlenir.
  • Anne adayının hızlı kilo alımı, beslenme problemleri, bedensel yorgunlukları, uzun süreli ayakta kalması da bacaklardaki damarlarda genişlemelere ve varislere neden olur. Kimi zaman varisler görsel şikâyetlere neden olabileceği gibi ağrıya ve geceleri huzursuz bacaklara da neden olur. Eğer rahatsız edici tarzda ağrı, şişlik gibi bulgular olursa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bazen varis damarları içinde pıhtı ve enfeksiyon oluşumu olup, bu durumların anne hayatını riske edici sonuçlar oluşturabileceği bilinmelidir. Doktorun önerisi doğrultusunda ilaçlar kullanılabilir. Varis çorapları giyebilir ve istirahat tercih edilir.
BÖLÜMLER